Πόσα θα έδινες για ένα δώρο γάμου;

Όταν παντρεύεται η κολλητή σου και όχι μόνο…


Ήρθε η Άνοιξη! Με τα λουλούδια της, τους καταπράσινους αγρούς της και τις μυρωδιές της. Και πριν καλά - καλά το καταλάβουμε, πριν να τη νιώσουμε, να τη μυριστούμε, να χαρούμε τις ομορφιές της, μπαίνει το καλοκαίρι. Με τη θάλασσα, τις ψηλές θερμοκρασίες, τα ταξίδια! Και, ναι, καλά διαβάσατε! Με τους γάμους της!

Ο κόσμος ζει τον έρωτά του, ετοιμάζει τον γάμο του, απολαμβάνει την κάθε στιγμή της υπέροχης εκείνης μέρας που προσέρχεται εις γάμου κοινωνίαν. Δημαρχείο, Εκκλησία, δεξιώσεις, εντυπωσιακά πάρτι, όλα αυτά είναι μέρος του σκηνικού που θα στηθεί για τη νέα σελίδα στη ζωή των νεονύμφων. Και εσύ να ψάχνεις για το τέλειο φόρεμα ή το ιδανικό κουστούμι και να μαζεύεις … πετραδάκι - πετραδάκι μέρος του μισθού σου για να … καταθέσεις το δώρο σου στους νεόνυμφους.

Φίλοι και φίλες, αδέλφια, ξαδέλφια, συγγενείς και γείτονες. Όλοι και όλες παίρνουν σειρά. Και εσύ να προβληματίζεσαι, να σκέφτεσαι, να συλλογίζεσαι τι δώρο να τους πάρεις ή καλύτερα, όπως όλοι πλέον το έχουν καθιερώσει, τι χρηματικό  ποσό να τους βάλεις στο φακελάκι.

Σκέφτεσαι τα οικονομικά σου, ίσως να μην είναι τα καλύτερα αυτή την εποχή, σε αγχώνουν όμως και τα σχόλια του κόσμου. Τι θα πουν, πώς θα σε κρίνουν, πώς θα σε σχολιάσουν για την επιλογή του δώρου σου!

Δείξε την εκτίμησή σου

Το ζητούμενο είναι ένα: Από τη στιγμή που πήρες πρόσκληση για γάμο, πρέπει να προσφέρεις το δώρο σου. Μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία.

Ακόμη κι αν είσαι από τους λίγους παραδοσιακούς που επιλέγουν ένα δώρο, τα περισσότερα ζευγάρια προτιμούν μετρητά.

Το χαμηλότερο ποσό που μπορείς να διαθέσεις για δώρο γάμου είναι 50 ευρώ. Το ποσό αυξάνεται, ανάλογα με τη σχέση που διατηρείς με το ζευγάρι. Για παράδειγμα, σε μία πολύ καλή φίλη ή έναν συγγενή, πρέπει να διαθέσεις τουλάχιστον 100 - 150 ευρώ, ίσως και περισσότερα, ανάλογα με την οικονομική σου κατάσταση. Bέβαια, το ποσό μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα, αν είσαστε ζευγάρι ή οικογένεια και είστε καλεσμένοι και σε δεξίωση. Τα 50 μπορεί να γίνουν 80 ή 100 ευρώ και τα 150, πιθανόν και 200. Παρόλο που οι ειδικοί στη διοργάνωση γάμων ισχυρίζονται πως δεν έχει καμιά σημασία αν το ζευγάρι σε καλέσει σε δεξίωση. Εκείνο που έχει σημασία είναι η σχέση που διατηρείτε. Όμως, εδώ είναι Κύπρος και όλα μετρούνται διαφορετικά…

Συμμετοχή σε ομαδικό δώρο

Μια καλή επιλογή που κερδίζει έδαφος είναι όλοι οι φίλοι/ες να διαθέσετε από κοινού ένα χρηματικό ποσό και να αγοράσετε ένα χρήσιμο δώρο, σε συνεννόηση με το ζευγάρι, όπως το ψυγείο, το πλυντήριο, την τραπεζαρία της κουζίνας. Ή ακόμη να μαζέψετε ένα «γερό» χρηματικό ποσό και να το δώσετε στους νεόνυμφους για να το διαχειριστούν όπως επιθυμούν.

Μπορείτε ακόμη, εξαρτάται πόσο στενές είναι οι σχέσεις σας, να επωμιστείτε ένας μέρος από τα έξοδα του γάμου. Γιατί όχι; Αν η τσέπη σας το επιτρέπει, μπορείτε να στηρίξετε την αγορά του νυφικού ή του κουστουμιού ή τα κεραστικά του γάμου! Ή να τα μοιραστείτε με άλλους φίλους ή συγγενείς.

Και βέβαια υπάρχει μια συνήθεια που καθιερώνεται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια. Η λίστα γάμου ή το voucher από συγκεκριμένα καταστήματα.

Mπορείτε ακόμη να χαρίσετε μια προπληρωμένη κάρτα  καταθέτοντας ένα συγκεκριμένο ποσό. Μια καλή ιδέα και οι νεόνυμφοι θα το εκτιμήσουν. Μια προπληρωμένη κάρτα της Τράπεζας Κύπρου δίνει πολλά προνόμια: συμμετοχή στο Σχέδιο ανταμοιβή και επιβράβευση με βαθμούς κατά τις καθημερινές σας συναλλαγές, συμμετοχή σε Σχέδια κληρώσεων, δωρεάν αναλήψεις από τις ΑΤΜ της Τράπεζας. Βέβαια, προσφέρει και άλλα προνόμια!  Για παράδειγμα, υψηλότερη ασφάλεια μέσω του SMS Alert και τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών.

Όταν αγοράζετε ένα δώρο γάμου ή όταν είστε σε διαδικασία για να αποφασίσετε, έχετε πάντοτε υπόψη σας για ποιους προορίζεται και τι σημαίνουν οι άνθρωποι αυτοί για σας. Αν, για παράδειγμα, είναι άλλη μια υποχρέωση, ή αν είναι ένα ζευγάρι οικείο που αγαπάτε και νοιάζεστε. Το δώρο και κάθε δώρο είναι μια πράξη εκτίμησης και αγάπης. Πάρτε όσο χρόνο θέλετε και σκεφτείτε όχι μόνο τα δικά σας θέλω, αλλά και αυτά για τους οποίους προορίζεται. Κάθε δώρο, μικρό ή μεγάλο, όταν δίνεται με αγάπη από καρδιάς, είναι πάντοτε καλοδεχούμενο.