Οι καναπέδες, τα νέα υποκαταστήματα τραπεζών

Στην εποχή του Ψηφιακού Μετασχηματισμού


Το παραδοσιακό αντικαθίσταται από το σύγχρονο, το καινοτόμο, τα οικονομικά και επιχειρηματικά μοντέλα αλλάζουν, η τεχνολογία μεταμορφώνει τα πάντα καθημερινά και ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να τη φτάσει.

Άλλοτε, η οικονομία ήταν συνώνυμο του τουρισμού, της γεωργίας, της μεταποίησης, της βιομηχανίας. Σήμερα η οικονομία γύρισε σελίδα και έγινε ψηφιακή. Γι’ αυτό και στη ζωή μας εντάξαμε τον την ψηφιακή τεχνολογία: οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες, τα στελέχη, τα νοικοκυριά. Όπως και να λέγεται, όπως και να εκφράζεται.

Οι τράπεζες αφήνουν πίσω τα παλιά και αναδιπλώνονται για να προλάβουν να κερδίσουν το στοίχημα. Αυτή τη φορά το στοίχημα λέγεται Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Ψηφιακή Οικονομία. Οι επενδύσεις σε χρόνο, χρήμα αλλά και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό τρέχουν ώστε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής.

Το υποκατάστημα

Ο δρ Τζόζεφ Άκερμαν στον τελευταίο του απολογισμό, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Τράπεζάς μας,  έδωσε το δικό του στίγμα στη νέα εποχή στην οποία εισήλθε ο κλάδος στην Κύπρο και αναφέρθηκε στα οφέλη που απολαμβάνουν οι πελάτες από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα tablets και τα κινητά τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Οι καναπέδες των σαλονιών των πελατών μας έχουν γίνει σχεδόν το μεγαλύτερο μας υποκατάστημα!».

Το όραμα της Τράπεζας για τη νέα εποχή παρουσίασε στη γενική συνέλευση ο Διευθυντής Πληροφορικής κ. Γιώργος Τζωρτζής. Ένα όραμα που προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία στον πελάτη, με σημαντικές θετικές επιπτώσεις για τον μέτοχο και την κοινωνία γενικότερα.

Οι κύριοι άξονες της στρατηγικής, σύμφωνα με τον Διευθυντή Πληροφορικής, είναι:

  • Η ανάπτυξη της τεχνολογίας για δημιουργία  σημαντικού και βιώσιμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μέσω της ψηφιακής τραπεζικής.
  • Η ικανοποίηση των αναγκών των πελατών οπουδήποτε και οποτεδήποτε, μέσω ενός ευέλικτου τεχνολογικού οικοσυστήματος.
  • Η ώθηση της αλλαγής της τοπικής κοινωνίας στην κατεύθυνση ενός ψηφιακού περιβάλλοντος χωρίς μετρητά, προς στήριξη των εθνικών προσπαθειών για διαρθρωτική και οικονομική μεταρρύθμιση.


Open
Banking

Ήδη, η Τράπεζά μας, στο πλαίσιο του προγράμματος Ψηφιακής Μεταμόρφωσης, αναβαθμίζει τις ψηφιακές υπηρεσίες και προϊόντά της και η 1bank παρέχει, μέσω Internet & Mobile Banking, τη δυνατότητα στον πελάτη να παρακολουθεί τους λογαριασμούς που διατηρεί με άλλες τράπεζες.

Έχουμε πρωτοστατήσει στην εγκαθίδρυση στην Κύπρο ενός οικοσυστήματος Ανοιχτής Τραπεζικής (Open Banking) , και είμαστε η πρώτη κυπριακή τράπεζα που εισήγαγε APIs (Application Programming Interfaces) που εφαρμόζουν το PSD2 (Payment Service Directive2) προχωρώντας σε ενοποίηση με οκτώ αγγλικές τράπεζες. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε τη δυνατότητα στους πελάτες να παρακολουθούν τις συναλλαγές και τα υπόλοιπα λογαριασμών τους που διατηρούν στις άλλες τράπεζες μαζί με τους λογαριασμούς της Τράπεζας Κύπρου, μέσω της 1Bank.

Σύντομα η Τράπεζά μας, όταν και άλλες κυπριακές τράπεζες είναι έτοιμες, θα προσφέρει παρόμοια πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς που διατηρούν πελάτες της και συνδρομητές της 1bank σε κυπριακές τράπεζες.

Μέσω της 1bank, και με τη χρήση μόνο του κινητού τηλεφώνου, οι χρήστες θα  έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις οικονομικές τους καταστάσεις, τους λογαριασμούς τους, την κίνηση των καρτών και τα δάνειά τους σε διάφορες τράπεζες.