Έξυπνες ιδέες για οικονομικά Χριστούγεννα

8 δημιουργικές και χρήσιμες προτάσεις


Σε λιγότερο από ένα μήνα έρχονται τα Χριστούγεννα. Μέρες γιορτινές, μέρες χαρούμενες, γεμάτες φως! Όμως, είναι και μέρες εξόδων… Μπορείς, λοιπόν, να διαχειριστείς καλύτερα τα έξοδά σου και να βάλεις φρένο στη μανία της κατανάλωσης, όλοι έχουμε τέτοιες μέρες, διαβάζοντας μερικά χρήσιμα tips:

1. Καθόρισε έναν προϋπολογισμό και μείνε, όσο πιο πολύ μπορείς, πιστός/ή σ’ αυτόν!

Δες τα  έσοδα και τα έξοδά σου και υπολόγισε το ποσό που μπορείς να ξοδέψεις για τα ψώνια των γιορτών.

2. Φτιάξε τη «Λίστα του Άη Βασίλη»

Ετοίμασε μια λίστα και συμπεριέλαβε όσους θα αγοράσεις δώρο. Για να μην ξεφύγεις από τον προϋπολογισμό, καθόρισε ανώτατο αριθμό ατόμων και ποσό που θα ξοδέψεις.

Μην ξεχνάς ότι, πέρα από την αγορά δώρων, υπάρχουν κι άλλα έξοδα που θα πρέπει να λάβεις υπόψη κατά την περίοδο των  γιορτών, όπως τρόφιμα, μεταφορικά, ρουχισμό και διακόσμηση.

3. Ξεκίνησε νωρίς

Αν ήδη δεν το έχεις κάμει, άρχισε τα ψώνια. Όσο πιο νωρίς, τόσο το καλύτερο. Συνήθως υπάρχουν μόνιμες προσφορές και μπορείς να τις αξιοποιήσεις! Αρχίζοντας νωρίτερα, θα έχεις τη δυνατότητα  να επιλέξεις δώρα που θα σε ικανοποιούν και θα βρεις εκείνο που πραγματικά θέλεις, πέρα από την τιμή τους.

4. Χρησιμοποίησε τα socialmedia για τον εντοπισμό ηλεκτρονικών καταστημάτων

Τα ηλεκτρονικά καταστήματα κάνουν προσφορές ή παρέχουν δωρεάν μεταφορικά στους διαδικτυακούς πελάτες τους ή στους συνδρομητές στο newsletter τους. Ακολούθησε τη σελίδα τους σε Facebook και Twitter ή ακόμη μπορείς να εγγραφείς στο newsletter για να ενημερώνεσαι για τις προσφορές τους.

5. Σύγκρινε τιμές

Προτού επισκεφθείς το εμπορικό κατάστημα ή το mall, κάνε μια επίσκεψη στις ιστοσελίδες των καταστημάτων και σύγκρινε τις τιμές των προϊόντων που επιθυμείς να αγοράσεις. Όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση που ψάχνεις ένα προϊόν σε χαμηλότερη τιμή και είναι περιζήτητο.

6. Κάνε μια μικρή θυσία

Όταν ψωνίζεις για άλλους, είναι λογικό να μπεις στον πειρασμό να ψωνίσεις και για τον εαυτό σας. Ωστόσο, ίσως είναι καλύτερα να αφήσεις τους άλλους να ψωνίσουν για σένα. Γιατί όχι; Δοκίμασε το, ή καλύτερα ζήτησέ το! Value for money!

7. Φτιάξε χειροποίητα δώρα

Αν έχεις τον χρόνο και τη διάθεση, μπορείς να δοκιμάσεις τις καλλιτεχνικές σου δεξιότητες. Δοκίμασε! Σε όλα υπάρχει η πρώτη φορά. Τα χειροποίητα δώρα, εξατομικευμένα και φτιαγμένα με αγάπη, πάντοτε συγκινούν. Για παράδειγμα, χρησιμοποίησε την εφαρμογή για φωτομοντάζ του κινητού σου τηλεφώνου για να δημιουργήσεις και να τυπώσεις φωτογραφικά άλμπουμ και ημερολόγια… Ο καθένας μπορεί να το κάνει!

Τα μπισκότα, τα σνακ και άλλα εδέσματα είναι πάντα καλοδεχούμενα δώρα. Ειδικά όταν φτιάχνονται με αγάπη και αγνά υλικά. Στο διαδίκτυο θα βρεις συνταγές για κάθε επίπεδο. Ακόμη κι αν είσαι αρχάρια: κέικ με δύο μόνο υλικά, μπισκότα κάθε είδους, και άλλα πολλά.

8. Ζήσε μοναδικές στιγμές

Πέρασε ένα απόγευμα διακοσμώντας χριστουγεννιάτικα μπισκότα ή ακόμη κάθισε γύρω από το τζάκι, σε ένα χωριουδάκι έξω στη φύση πίνοντας ζεστή σοκολάτα. Κάνε μια βραδινή βόλτα για να θαυμάσεις τα χριστουγεννιάτικα φώτα και τον γιορτινό διάκοσμο και απόλαυσε τη μαγεία των γιορτών. Μικρά και απλά που δίνουν φως και λάμψη στην καθημερινότητά μας.

Όσοι από σας έχετε παιδιά, αντί να τα φορτώνετε με δώρα που πολύ πιθανόν να μην τα θέλουν ή να τα ξεχάσουν, σίγουρα δεν μπορείτε να το αποφύγετε αλλά μπορείτε να σχεδιάσετε ξεχωριστές δραστηριότητες χαμηλού κόστους. Ετοιμάστε μαζί δώρα για τους παππούδες και τις θείες, ζωγραφίστε, φτιάξτε δημιουργικές κατασκευές.

 

Επίσης, για τις αγορές σας επιλέξτε το Σχέδιο «Ανταμοιβή» της Τράπεζας Κύπρου. Κάνοντας αγορές με κάρτες της Τράπεζας από 250 επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Σχέδιο, επιβραβεύεστε με βαθμούς για τις καθημερινές σας συναλλαγές. Οι βαθμοί που μαζεύετε εξαργυρώνονται σε μελλοντικές σας αγορές, στις επιχειρήσεις αυτές.

 

Ετοιμαστείτε, τα Χριστούγεννα είναι εδώ και μας καλούν να χαρούμε τη μαγεία τους. Κάθε στιγμή είναι μια νέα καινούρια αρχή!