Ζήσε την εμπειρία του πρώτου αυτοκινήτου

Τι πρέπει να προσέξεις και πώς να το αποκτήσεις


Το πρώτο σου αυτοκίνητο! Ένας μεγάλος έρωτας με την πρώτη ματιά! Μια συναρπαστική εμπειρία! Όμως, χρειάζεται να το προγραμματίσεις. Να είσαι σίγουρος/η ότι η απόφασή σου είναι η σωστή, ότι έκανες μια καλή αγορά, με την καλύτερη τιμή.

Εσύ αποφασίζεις για το νέο σου αυτοκίνητο. Εμείς βρήκαμε κάποια μικρά αλλά σημαντικά tips για να μην πέσεις σε παγίδες. Διάβασε τα προτού προχωρήσεις. Ίσως γλυτώσεις χρόνο και χρήμα:

Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου

Αξιολόγησε τον τρόπο ζωής σου και τις συνθήκες οδήγησης. Εξέτασε με ειλικρίνεια και σοβαρότητα τα οικονομικά σου. Η τσέπη σου είναι το πρώτο βήμα για το ιδανικό για σένα αυτοκίνητο.

Προϋπολογισμός σε λογικά επίπεδα

Διαλέγεις το αυτοκίνητο των ονείρων σου, υπολογίζεις και το ποσό για την αγορά του. Θα τα βγάλεις πέρα μόνο με δάνειο; Όμως, τι γίνεται από εκεί και πέρα; Υπάρχουν ένα σωρό άλλα έξοδα: μηνιαία δόση δανείου,  έξοδα συντήρησης και ασφάλισης, έξοδα για καύσιμα και ανανέωση άδειας κυκλοφορίας. Υπάρχουν και τα έκτακτα έξοδα!

Πόσα χρήματα έχεις προτού αποταθείς για δάνειο; Η πιστοληπτική σου ικανότητα, δηλαδή να μπορείς να πληρώνεις τη δόση του δανείου σου, βοηθά στον καθορισμό του επιτοκίου που θα πληρώσεις για δάνειο αυτοκινήτου. Όσο καλύτερη είναι, τόσο πιο ευνοϊκό είναι και το επιτόκιο. Στο τέλος της ημέρας, δες το θέμα συνολικά, τον τελικό προϋπολογισμό.

Κάνε αίτηση για δάνειο

Ξεκίνησε τη διερεύνηση για χρηματοδότηση από την τράπεζά σου. Κάμε έρευνα αγοράς και εξασφάλισε τους καλύτερους όρους επιτοκίου. Μπορείς να εξετάσεις και τις επιλογές  που σου προσφέρουμε:

  • Κυμαινόμενο ή σταθερό επιτόκιο.
  • Eπιτόκιο ανάλογα με το είδος του αυτοκινήτου (καινούργιο/μεταχειρισμένο) και το ύψος της προκαταβολής.

Επέκτεινε την έρευνά σου

Η διαδικασία αγοράς του πρώτου αυτοκινήτου είναι πολύ ευκολότερη για σένα απ’ ό,τι παλαιότερα για τους γονείς σου. Για παράδειγμα, τα διαδικτυακά εργαλεία αναζήτησης σου δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια μεγάλα γκάμα αυτοκινήτων ανάλογα με το ποσό που διαθέτεις.

Και μετά κάνε και ένα test drive

Όταν θα έχεις ξεχωρίσει κάποια αυτοκίνητα που σε ικανοποιούν κάνε μια δοκιμή οδήγησης, δες πώς αισθάνεσαι μέσα στο αυτοκίνητο, τα συν και τα πλην του. Δοκίμασε όλα τα αυτοκίνητα που σε ενδιαφέρουν και κάμε μια σύγκριση.

Πλήρωσε προκαταβολή

Αν έχεις ένα καλό ποσό για προκαταβολή, τόσο το καλύτερο. Μειώνεις το συνολικό ποσό χρηματοδότησης κι έχεις καλύτερη δόση δανείου. Εξάλλου σήμερα κανένας δεν σε χρηματοδοτεί χωρίς να έχεις ένα ποσό για προπληρωμή.

Συγκέντρωσε πληροφορίες

Αν ψάχνεις  για καινούργιο αυτοκίνητο, ζήτησε προσφορά από διάφορους αντιπροσώπους. Αν ψάχνεις για μεταχειρισμένο, ζήτησε  μια έκθεση που να περιγράφει το ιστορικό του οχήματος, συμπεριλαμβανομένων τυχόν ατυχημάτων.

Κλείσε τη συμφωνία

Έχεις ολοκληρώσει την έρευνά σου, ξέρεις τι θέλεις και έχεις διευθετήσει τα οικονομικά σου. Όταν έρθει η ώρα να διαπραγματευτείς τη συμφωνία, έχεις τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Προτού υπογράψεις, βεβαιώσου ότι έχεις κατανοήσει τους όρους της συμφωνίας χρηματοδότησης.