Είστε έτοιμοι να αποκτήσετε το δικό σας σπίτι;

Όλα εκείνα τα μικρά μυστικά για καλή επιλογή και διαχείριση των εξόδων


Είστε έτοιμοι να εγκαταλείψετε μια για πάντα το ενοίκιο, αλλά η προοπτική της αγοράς πρώτης κατοικίας σας αγχώνει;

Η ανησυχία σας είναι απολύτως φυσιολογική. Η αγορά κατοικίας είναι, στην τελική, η μεγαλύτερη μάλλον αγορά που πρόκειται να κάνετε στη ζωή σας, και η διαδικασία μπορεί να είναι περίπλοκη.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην αφήσετε τις προ-αγοραστικές φοβίες να σας αποτρέψουν από το γίνετε ο κύριος του δικού σας σπιτικού. Εάν κάνετε την έρευνά σας, οργανωθείτε και αναζητήσετε την κατάλληλη εμπειρογνωμοσύνη, το ταξίδι σας από την ενοικίαση στην απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας θα καταστεί ομαλότερο, λιγότερο στρεσογόνο, γιατί όχι και ευχάριστο.

Καταγράψτε τα οικονομικά σας

Για να χαράξετε την κατεύθυνση που θα σας οδηγήσει στον στόχο σας, θα πρέπει να γνωρίζετε σε ποιο σημείο βρίσκεστε τώρα. Η αξιολόγηση της συνολικής εικόνας των οικονομικών σας θα σας διευκολύνει καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας – από την έναρξη της έρευνας για αγορά κατοικίας μέχρι και το κλείσιμο της συμφωνίας.

Ξεκινήστε θέτοντας ορισμένα καίρια ερωτήματα:

  • Πόσα χρήματα έχω στη διάθεσή μου για την απόκτηση της δικής μου κατοικίας; Τα μηνιαία σας έξοδα στέγασης πιθανόν να αφορούν πληρωμές δανείου, φόρους ιδιοκτησίας, ασφάλιση κατοικίας και έξοδα συντήρησης.
  • Είμαι κατάλληλος υποψήφιος για στεγαστικό δάνειο;  Υπάρχει δυνατότητα παραχώρησης δανείου για πρώτη κατοικία μέχρι και το 80% της αξίας του ακινήτου. Δείτε τις επιλογές που σας προσφέρει η Τράπεζα Κύπρου για το πρώτο σας σπίτι.
  • Πόσα έξοδα χρειάζομαι μέχρι να κλείσω τη συμφωνία και ποια είναι η προκαταβολή; Το ιδανικό είναι να έχετε το 35% της τιμής αγοράς για να καταβάλετε ως προκαταβολή.
  • Είμαι σε θέση να καλύπτω τα «κρυφά» έξοδα της ιδιόκτητης κατοικίας; Το ενυπόθηκο δάνειό σας είναι μόνο η αρχή για τα έξοδα που θα έχετε για τη νέα σας ιδιόκτητη κατοικία. Να θυμάστε ότι κι  άλλα συνήθη έξοδα, όπως οι επισκευές συσκευών, τα μπογιατίσματα και οι μηχανικές αναβαθμίσεις, πιθανόν να προκύψουν στο μέλλον.

Προτού πάρετε στο χέρι τα κλειδιά του σπιτιού των ονείρων σας, θα πρέπει να ξεκινήσετε μια διαδικασία πολλαπλών σταδίων: 

  • Συνεργαστείτε με έναν καλό μεσίτη ακινήτων. Ένας επαγγελματίας μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε τη διαδικασία αγοράς ιδιόκτητης κατοικίας, να σας προτείνει αξιόπιστους επαγγελματίες      του χώρου, ακόμα και να διαπραγματευτεί εκ μέρους σας.
  • Συγκεντρώστε τους οικονομικούς πόρους σας. Κάντε έναν υπολογισμό με τον κτηματομεσίτη σας ή τον μεσίτη ενυπόθηκων δανείων των εγγράφων που θα χρειαστείτε.
  • Φροντίστε για την προέγκρισή σας. Η προέγκριση – επιστολή από έναν δανειστή με την οποία επιβεβαιώνεται η επιλεξιμότητά σας για λήψη ενυπόθηκου δανείου συγκεκριμένης αξίας– υποδηλώνει τη σοβαρότητά σας ως αγοραστή, ενώ αποτελεί έναν ελκυστικό παράγοντα για τους πωλητές.