Φεστιβάλ Τεχνών FANEROMENI23

στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου

Για μια ακόμη χρονιά ο Πολιτισμός παίρνει ζωή ανοίγοντας την αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου στη Φανερωμένη, και μας προσκαλεί σε ένα όμορφο Φεστιβάλ Τεχνών να απολαύσουμε παραστάσεις χορού, συναυλίες, αλλά και κινηματογραφικές ταινίες κάτω από τον έναστρο καλοκαιρινό ουρανό. 

Με ένα μοναδικό πάντρεμα τεχνών, σε μονοπάτια που μας ταξιδεύουν ανάμεσα στη παράδοση και το σήμερα, προβάλλοντας την Αυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, το Φεστιβάλ Τεχνών Faneromeni23, απευθυνόμενο σε όλες τις ηλικίες, μας υποδέχεται στην αυλή του Ιδρύματος  από τις 22 Ιουνίου μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου. 

Αρχή στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις, κάνει η συναυλία «Η Θάλασσα μου , εσύ…» μια παραγωγή και καλλιτεχνική Διεύθυνση του Χρήστου Φιλίππου την Πέμπτη 22 Ιουνίου. Το δίδυμο των ερμηνευτριών αποτελούν η Ελληνίδα μεσόφωνος Μπέττυ Χαρλαύτη και η νέα και ταλαντούχα Κύπρια τραγουδίστρια Φρειδερίκη Τομπάζου, που μαζί με μια ομάδα από δεξιοτέχνες μουσικούς θα σαλπάρουμε για ένα σπάνιο μουσικό ταξίδι σε ιστορικά λιμάνια της Μεσογείου. 

Ακολουθεί, στις 29 Ιουνίου η μουσική παράσταση «Της Ψυχής τα Χρώματα», μια ζωντανή παρουσίαση αυθεντικών συνθέσεων της Χρυσάνθης Σχίζα, σε συνεργασία με σύγχρονους Κύπριους ποιητές και στιχουργούς. Επίσης θα παρουσιαστούν Κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια σε πρωτότυπες διασκευές και απαγγελίες παραδοσιακών ποιημάτων. 

Στις 13 Ιουλίου η καλλιτεχνική ομάδα του πιανιστα Μανώλη Νεοφύτου θα μας προσφέρει μια περιήγηση στις παραδοσιακές μουσικές της Κύπρου  και διάφορων περιοχών της Ελλάδας με διασκευές για δύο πιάνα,  λαούτο, αναγεννησιακό λαούτο, βιολί, κρουστά και φωνή με την μουσική παράσταση «Που Δύσην ως Ανατολή» 

Η μουσική ομάδα Ρεμπέτικη ΦαΤριάς, παραμένοντας πάντα πιστή στη μεταφορά ήχου και στίχου, τη Πέμπτη 27 Ιουλίου, με τη μουσικοχορευτική παράσταση «Θέλω Τραγούδια να σου πώ, σκοπούς να σου Χορέψω» θα παρουσιάσει τις γέφυρες της κοινής μουσικής παράδοσης Κύπρου, Ελλάδας & Μικράς Ασίας όπου μέσα στο πέρασμα των χρόνων, οι λαοί συνυπήρξαν σε κοινές πολιτιστικές δράσεις. 

Την  αυλαία του Φεστιβάλ θα κλείσει στις 14 Σεπτεμβρίου η παράσταση «Κόρη, αρφή, μάνα, στετέ», μια αφετηρία στην μουσική παράδοση του τόπου μας κι έχοντας υπόψιν τη σημαντική συμβολή των γυναικών στη διάσωση και τη μετάδοσή της. 

Η αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος μετατρέπεται και αυτή τη χρονιά σε ένα υπαίθριο καλοκαιρινό κινηματογράφο για μικρούς και μεγάλους, με μια σειρά προβολών σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου. Οι ταινίες που θα προβληθούν φέτος είναι: «ΑΙΝΜΠΟ Η πριγκίπισσα του Αμαζονίου » (06/7), “TickettoParadise- Εισιτήριο για τον Παράδεισο» (3/8), «Pilsadventure-Η πριγκίπισσα Αλάνι» (31/8) και «TopGunMaverick» (7/9). 

Σημειώνεται πως τα βράδια των εκδηλώσεων του φεστιβάλ Faneromeni23, τα μουσεία και οι εκθέσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τα μεσάνυκτα. 

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται λαμβάνοντας υπόψη όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού και είναι προσβάσιμες σε εμποδιζόμενες ομάδες. 

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 20:30, ενώ οι πόρτες εισόδου θα ανοίγουν από τις 20:00. 

Oι παιδικές κινηματογραφικές προβολές ξεκινούν στις 20:00. 

Είσοδος ελεύθερη

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα ληφθούν φωτογραφίες ή και βίντεο. Η εικόνα όσων παρευρεθούν για την παρακολούθησή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς προώθησης ή και να δοθεί στα ΜΜΕ ή να ανέβει στο διαδίκτυο. Με την παρουσία στις εκδηλώσεις, το κοινό  δίνει αυτόματα στους διοργανωτές το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες/βίντεο που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης ή βιντεογράφησης. 

Μάθε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος www.boccf.org και στις επίσημες σελίδες του Ιδρύματος στο Facebook & στο Instagram (@boccf) και στο τηλέφωνο 22128157.