Φωτογραφική έκθεση FOODPRINT

Συνδέοντας την Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο και Κροατία η έκθεση βασίζεται σε φωτογραφίες πέντε ευρωπαίων φωτογράφων, οι οποίοι ζωντανεύουν έναν πανάρχαιο τρόπο ζωής.

Η Μεσογειακή Διατροφή έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως μέρος της Άυλης Κληρονομιάς της ανθρωπότητας λόγω του μοναδικού συνόλου των ιδιοτήτων της. Βασισμένη στη λιτότητα, το μοίρασμα και την εποχικότητα παρέχει επίσης λύσεις σε ορισμένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα, όπως λ.χ η απώλεια της βιοποικιλότητας, η σπατάλη τροφίμων και η κλιματική αλλαγή.

Παράλληλες δραστηριότητες της έκθεσης περιλαμβάνουν εργαστήρια φωτογραφίας, εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολές ντοκιμαντέρ, εκδηλώσεις μαγειρικής και γαστρονομικούς περιπάτους.

Η έκθεση FOODPRINT διοργανώνεται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου σε συνεργασία με την Anemon,  το Goethe-Institut, τo Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τα Μουσεία της Brescia της Ιταλίας, το Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής και την στήριξη του Creative Europe και της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ

Πέντε Ευρωπαίοι φωτογράφοι ταξίδεψαν στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο και την Κροατία καταγράφοντας δραματικά αντίθετες εικόνες, από απομονωμένα ψαροχώρια μέχρι ορεινά χωριουδάκια και σύγχρονες σχολές μαγειρικής, ενώ παράλληλα διερεύνησαν ποικίλα θέματα όπως η βιωσιμότητα, η ταυτότητα, η οικογένεια, η κοινότητα, η μαγειρική, η γεωργία, η υγεία και η δημιουργικότητα.

Οι εικόνες επιδιώκουν να εμπνεύσουν μια αλλαγή και να ενθαρρύνουν το κοινό να συνδεθεί με το παρελθόν της περιοχής, η οποία αν και σημαδεύτηκε από τη φτώχεια και την πείνα, δημιούργησε τις πιο υγιεινές και βιώσιμες διατροφές στον κόσμο.

H Αγγλίδα φωτογράφος ElenaHeathwick ταξίδεψε στο νησί της Κρήτης για να διερευνήσει το θέμα της γαστρονομικής κληρονομιάς. Πέρασε χρόνο με μια οικογένεια που διατηρεί μια μικρή ταβέρνα σε μια απομακρυσμένη ορεινή περιοχή. Τρεις γενιές συμμετέχουν στην παραγωγή προϊόντων διατροφής, όπως το τυρί και τα λαχανικά, ενώ παράλληλα συλλέγουν εποχιακά άγρια φυτά από τα βουνά.

O Γερμανός JohannClausen επισκέφθηκε την Κροατία και αποτύπωσε το τοπίο στην ανατολική ακτή της Αδριατικής Θάλασσας και εξερεύνησε οπτικά ένα από τα πιο βασικά συστατικά της μαγειρικής και της συντήρησης των τροφίμων: το αλάτι.

Στην Κύπρο, φωτογράφισε μια φουτουριστική φάρμα εμπορευματοκιβωτίων, όπου καλλιεργούνται φρέσκα χόρτα, προστατευμένα από τις ακραίες καλοκαιρινές θερμοκρασίες του νησιού, ενώ παράλληλα δημιούργησε μια σειρά από πορτρέτα φρούτων που φυτρώνουν σε έναν εγκαταλελειμμένο οπωρώνα, αποκαλύπτοντας την ομορφιά τους με έναν διαχρονικό τρόπο.

Η Ελληνίδα φωτογράφος Μυρτώ Παπαδοπούλου ταξίδεψε στο Μαρόκο και φωτογράφισε μια κοινότητα στην απομακρυσμένη ορεινή περιοχή Taounate. Βασιζόμενα σε μια εποχιακή, φυτική διατροφή -καθώς το κρέας είναι πολύ ακριβό για να το προμηθευτούν- τα μέλη της κοινότητας έχουν μια στενή σχέση με το περιβάλλον τους, αγκαλιάζοντας ό,τι τους προσφέρει

O Ολλανδός ChrisdeBode ταξίδεψε στην Ισπανία, για να επικεντρωθεί στα οφέλη του μεσογειακού φαγητού για την υγεία. Εκεί, φωτογράφισε μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Ναβάρα, οι οποίοι διεξάγουν μια από τις κορυφαίες μελέτες παγκοσμίως για τη μεσογειακή διατροφή, με την ονομασία PREDIMED+. Στην Ιταλία, ο Chris διερεύνησε τα θέματα της γαστρονομίας, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, μέσα από μια σειρά πορτρέτων μαθητών μαγειρικής στην πόλη Μπρέσια.

H Ισπανίδα Μαρία ContrerasColl επισκέφθηκε το πορτογαλικό νησί Culatra για να καταγράψει πώς η τοπική κοινότητα των συλλεκτών οστρακοειδών επηρεάζεται από τη ρύπανση, την άνοδο της θερμοκρασίας και την υπεραλίευση, και να διερευνήσει πώς τα μέσα διαβίωσής τους είναι συνδεδεμένα με τη θάλασσα.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η έκθεση φωτογραφίας θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα περιοδικών εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 24 Φεβρουαρίου 2023.  Συνοδεύεται από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εργαστήρια φωτογραφίας και ειδικές εκδηλώσεις, που συνδιοργανώνονται με το Goethe-Institut Cyprus και την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.foodprint-project.com

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:

BANK OF CYPRUS CULTURAL FOUNDATION

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ:

ANEMON PRODUCTIONS, GOETHE-INSTITUT, MUSEUM OF CYCLADIC ART, FONDAZIONE BRESCIA MUSEI, CYPRUS FOOD MUSEUM

IN ASSOCIATION WITH:

GREEK MINISTRY OF CULTURE

ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ:

CREATIVE EUROPE PROGRAMME OF THE EU, CYPRUS NATIONAL COMMISSION FOR UNESCO

 Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία

Για πληροφορίες: 22 128157

www.boccf.org

 @boccf