Η Τράπεζα Κύπρου αναμένει να ξεπεράσει τους στόχους του 2024

Η Bank of Cyprus Holdings Plc αναμένει να ξεπεράσει τους στόχους της για το 2024, καθότι επιδιώκει να μεταφέρει ενδεχομένως την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο για να βελτιώσει τη ρευστότητα, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Πανίκος Νικολάου.  

Ο μεγαλύτερος δανειστής της Κύπρου έχει εξετάσει μια σειρά επιλογών όσον αφορά τις μετοχές του, με μια μετακίνηση από το Λονδίνο μεταξύ των πιθανοτήτων, δήλωσε ο κ. Νικολάου σε συνέντευξη του. Δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος.

Η Τράπεζα απέσυρε την εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Ελλάδας το 2016 μετά που αναγκάστηκε να πουλήσει τις δραστηριότητες της στη χώρα ως μέρος των όρων για το διεθνές πακέτο βοήθειας της Κύπρου μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πριν από περίπου μια δεκαετία. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Ο κ. Νικολάου μίλησε μετά που η τράπεζα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα αύξηση 40% στα καθαρά έσοδα του πρώτου τριμήνου στα 133 εκατ. ευρώ (415 εκατομμύρια δολάρια) και στα καθαρά έσοδα από τόκους ύψους 213 εκατ. ευρώ που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.  

Ενώ η Τράπεζα ως δανειστής σχεδιάζει να αναθεωρήσει τους οικονομικούς στόχους ολόκληρου του έτους κατά τον χρόνο των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, «με βάση αυτό που βλέπουμε σήμερα, είμαστε επί του παρόντος μπροστά από τους στόχους μας για το 2024», ανέφερε.

«Η Τράπεζα Κύπρου έχει μία από τις υψηλότερες αποδόσεις ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στη ζώνη του ευρώ και στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο κ. Νικολάου, όπου η Τράπεζα να αναφέρει ROTE 23,6% για το πρώτο τρίμηνο.

Ο νέος δανεισμός ανήλθε στα 676 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 46% από το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η τράπεζα στοχεύει επί του παρόντος σε επιτόκιο ROTE άνω του 17% για το 2024 με καθαρά έσοδα από τόκους άνω των 670 εκατομμυρίων ευρώ.

Γεωπολιτικός κίνδυνος

Η Κύπρος υπεραποδίδει έναντι του μέσου όρου της ζώνης του ευρώ και είχε ανάπτυξη 3,3% ετησίως την πρώτη τριμηνία σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση. Η οικονομία είναι «ανθεκτική, ευέλικτη και βαίνει καλά», με ισχυρή κατανάλωση, σχεδόν πλήρη απασχόληση και οι περισσότεροι τομείς επεκτείνονται «παρά την αντίληψη του γεωπολιτικού κινδύνου», δήλωσε ο κ. Νικολάου. Η Τράπεζα πραγματοποιεί το 90% των κερδών της σε τοπικό επίπεδο.

Η Κύπρος έχει θετική φήμη στη Μέση Ανατολή ως ασφαλής ευρωπαϊκός κόμβος, οδηγώντας εταιρείες από την περιοχή να μετεγκατασταθούν στο νησί, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Η Τράπεζα έχει δυνατότητες να αναπτυχθεί σε τομείς όπως η ασφάλιση και η διεθνής τραπεζική μέσω της Κύπρου και ειδικότερα στον τομέα των κοινοπραξιών, του ναυτιλιακού δανεισμού και της διαχείριση περιουσίας, δήλωσε ο κ. Νικολάου.

Η Τράπεζα θα εξετάσει «οποιαδήποτε ανόργανα πρόσθετα εάν έχει νόημα οικονομικά και στρατηγικά είτε στην Κύπρο είτε διασυνοριακά, εφόσον μια τέτοια κίνηση δεν θα άλλαζε το προφίλ κινδύνου του συγκροτήματος», ανέφερε. «Η αμοιβή των μετόχων μας θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα μας».

Πράσινο Ομόλογο

Η Τράπεζα εξέδωσε το πρώτο της πράσινο ομόλογο τον Απρίλιο, σε μια προσφορά τετραπλάσιας υπερκάλυψης που βοήθησε την εταιρεία να επιτύχει τους στόχους κεφαλαίου MREL νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

«Ο στόχος ήταν η συμμόρφωση με το MREL, αλλά θέλαμε επίσης να δημιουργήσουμε ένα κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας και τα καταφέραμε», δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια Οικονομικών Ελίζα Λειβαδιώτου. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για τη χρηματοδότηση βιώσιμων κτιριακών έργων, ανέφερε.

Ενώ η Τράπεζα Κύπρου έχει ήδη πράσινα δάνεια στα βιβλία της, το ομόλογο αυτό θα της επιτρέψει να επιταχύνει τον ρυθμό του περιβαλλοντικά υγιούς δανεισμού, πρόσθεσε.