Φεστιβάλ Τεχνών FANEROMENI22

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου συνεχίζει την παράδοση του Φεστιβάλ Τεχνών Φανερωμένη, ανοίγοντας και φέτος την μεγαλύτερη αυλή της πόλης για το Faneromeni 22. Από τα μέσα Ιουνίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού, θα πραγματοποιηθεί ένα πολυδιάστατο, διαδραστικό φεστιβάλ τεχνών που φιλοδοξεί να γίνει το πιο ζωντανό κύτταρο πολιτισμού της πόλης.

Με ένα μοναδικό πάντρεμα τεχνών, εποχών και καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους, αξιοποιώντας παράλληλα και την πλούσια ιστορία του Πολιτιστικού Ιδρύματος, μπορεί κανείς να δει μια σειρά από εκδηλώσεις που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.

Αρχή στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις, κάνει η νεοσύστατη μπάντα  «TrioRondineμε την συναυλία «Τραγούδια σαν χελιδόνια», την Πέμπτη 23 Ιουνίου. Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει παραδοσιακά και σύγχρονα  τραγούδια από την Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Κορσική, Συρία, Λίβανο, Κροατία, Γαλλία, Ισπανία,  Μαρόκο, Λιβύη, Αίγυπτο καθώς και γνωστά θέματα από ταινίες-σταθμούς του κινηματογράφου. Το σχήμα θα παρουσιάσει επίσης πρωτότυπο, ανέκδοτο υλικό το οποίο εμπνέεται από τις μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου.

Ακολουθεί, στις 30 Ιουνίου, η Θεατρική Παράσταση « Ιωάννης Καποδίστριας: στα βήματα ενός μεγάλου ηγέτη», μια παραγωγή της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ένα οδοιπορικό στη ζωή του σπουδαίου πολιτικού, με στάσεις στα σημαντικότερα γεγονότα και τις σημαντικότερες γυναικείες μορφές που συνάντησε στη διαδρομή του. Μια διαδρομή γεμάτη κατασκοπεία, μυστικά ίντριγκες αλλά και αφοσίωση και πίστη προς το σκοπό της απελευθέρωσης του Ελληνικού Έθνους.

Στις 14 Ιουλίου το μουσικό σχήμα Macumba παρουσιάζει αυθεντικές συνθέσεις και πρωτότυπες διασκευές, εμπνευσμένες από τη Latin Jazz και τις μουσικές του κόσμου.  Το στυλ της μουσικής που παίζεται από το συγκρότημα Macumba είναι κυρίως μια συνένωση λατινικών, βραζιλιάνων, ισπανικών, Τζαζ και παραδοσιακής μουσικής. Πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση της λάτιν μουσικής, ένα εκρηκτικό μείγμα βραζιλιάνικης funk, σάμπα, ρούμπα, guaguanco, afro-cuban, μέσα από μια σύγχρονη jazz αισθητική.

Η παράσταση που συνδυάζει χορό και μουσική  «Ο τόπος εν ο άδρωπος» στις 28 Ιουλίου αποτελεί μια πηγή έμπνευσης από το μνημειώδες έργο του μεγάλου Κύπριου ζωγράφου Αδαμάντιου Διαμαντή (1900-1994) «Ο Κόσμος της Κύπρου» (1967-1972), κάρβουνο και ακρυλικό σε ιρλανδικό λινό σε έντεκα τελάρα (Λεβέντειος πινακοθήκη). 

 Ο Κύπριος συνθέτης Ευαγόρας Καραγιώργης, προσεγγίζει μουσικά το σπουδαίο αυτό έργο και το 2000ολοκληρώνει το έργο του «Ιστορία μιας εικόνας». Μια παράσταση που αναβιώνει μέσα από το σύγχρονο χορό στοιχεία της λαϊκής μας παράδοσης, ένα ταξίδι μνήμης, γιορτής και νοσταλγίας.

Το μαγικό αυτό ταξίδι κλείνει, στις 15 Σεπτεμβρίου, η ομάδα Γιασεμίν  με μια πολύ ξεχωριστή πρόταση, την παράσταση «Ο Μαγικός Κύκλος», εμπλέκοντας μια πλειάδα καταξιωμένων καλλιτεχνών που ο καθένας ξεχωρίζει στον τομέα του. Η έμπνευση για αυτή την παράσταση πηγάζει από τον μαγικό κόσμο του τσίρκου με μια μεγάλη και εντυπωσιακή παραγωγή με ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς, ζογκλέρ, ακροβάτες, κλόουν, δίνοντας χώρο στην καλλιτεχνική δημιουργία . Στην ομάδα εντάσσεται και ένας καλλιτέχνης του Τσίρκου - ακροβάτης - από την Κολομβία.

 Eπιπλέον, η αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος μετατρέπεται και αυτή τη χρονιά σε ένα υπαίθριο καλοκαιρινό κινηματογράφο για μικρούς και μεγάλους, με μια σειρά προβολών σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου. Οι ταινίες που θα προβληθούν φέτος είναι: «ΕNCANTO (2021)» (7/7/22 - 21:00), ΝτοκιμαντέρEleonorasFalcon -LifeinBalance» (07/07/22- 20:00) «Junglecruise (2021)» στις 21/7/22 - 21:00), ΝτοκιμαντέρEleonorasFalcon -LifeinBalance» (21/07/22 - 20:00) «Ghostbustersafterlife (2021)» (4/8/22 – 21:00) και «Coco (2017)» (8/9/22 – 21:00).

 Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας, ακολουθώντας τις κρατικές οδηγίες για την υγεία και ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 20:00 και 21:00, ενώ οι πόρτες εισόδου θα ανοίγουν από τις 20:00.

Σημειώνεται ότι, οι εκδηλώσεις θα οπτικογραφούνται, ενώ στο χώρο θα υπάρχει και φωτογράφος.

Είσοδος ελεύθερη.

 Για την εξυπηρέτηση του κοινού, τα βράδια των παραστάσεων του φεστιβάλ Faneromeni 22, θα μένουν ανοικτά μέχρι τα μεσάνυχτα το Mουσείο Συλλογής Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη (Δωρεά Κλειούς και Σόλωνα Τριανταφυλλίδη), το Μουσείο Ιστορίας της Κυπριακής Νομισματοκοπίας και η εικαστική έκθεση «RoomstoContemplate: Περιεχόμενο και Προοπτική μιας Συλλογής». 

Μάθε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος www.boccf.org και στις επίσημες σελίδες του Ιδρύματος στο Facebook & στο Instagram (@boccf) και στο τηλέφωνο 22128157.