Η ψηφιακή τεχνογνωσία της Τράπεζας Κύπρου στη διάθεση του κράτους. Ταυτοποίηση πολιτών μέσω 1bank

Τέρμα η αναμονή στην ουρά των κρατικών υπηρεσιών. Οι πολίτες θα μπορούν πλέον με μια απλή κίνηση (login), να ταυτοποιούνται μέσω της υπηρεσίας 1bank και “data verification” πληροφοριών της Τράπεζας Κύπρου.

Μέρος της υπηρεσίας “data verification” πληροφοριών της Τράπεζας Κύπρου είναι και η υπηρεσία ταυτοποίησης. Με αυτή την υπηρεσία μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης είναι και πελάτης της Τράπεζας Κύπρου να ταυτοποιηθεί μέσω της υπηρεσίας 1Bank,  στην κυβερνητική πύλη Αριάδνη από όπου θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικές υπηρεσίες (η-Υπηρεσίες) που είναι διαθέσιμες από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω διαδικτύου. Η χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας από την Τράπεζα Κύπρου μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα Κυβερνητικά τμήματα και οργανισμούς οι οποίοι θα μπορούν πλέον να προσφέρουν  ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τις οποίες μέχρι σήμερα ήταν απαραίτητη η φυσική παρουσία για σκοπούς ταυτοποίησης.  Με την εισαγωγή της υπηρεσίας αυτής  ανοίγουν δίοδοι για μια «επεκτατική» στάση από την Πολιτεία στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Η Τράπεζα Κύπρου έχοντας εδώ και καιρό δημιουργήσει αυτή την υποδομή, μέσα από την τεχνογνωσία για την ψηφιακή της στρατηγική, είναι σε θέση σήμερα να την εφαρμόσει σε ένα τόσο σημαντικό έργο και να ανοίξει το δρόμο για την προσφορά στους πολίτες πολύ πιο γρήγορων και αποτελεσματικών υπηρεσιών .

Η λογική του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι πως δεν πρέπει και δεν χρειάζεται ο πελάτης της Τράπεζας και πολίτης της Δημοκρατίας, να μπαίνει στην ουρά, να  ταλαιπωρείται και να σπαταλάει πολύτιμο χρόνο σε γραφεία απλά και μόνο για να αποδείξει την ταυτότητά του. Τώρα απέχει μόνο ένα κλικ μακριά από τις κρατικές υπηρεσίες,  το οποίο μπορεί να επιλέξει από τον καναπέ ή το γραφείο του μέσω της οθόνης του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή του κινητού του.

Η πρωτοβουλία έτυχε από την αρχή θετικής αντιμετώπισης από τα αρμόδια τμήματα του Δημοσίου, τα οποία έδειξαν πως υπάρχει διάθεση και επιθυμία να γίνει το άλμα από την κρατική μηχανή.

Με βάση το όραμα της Τράπεζας Κύπρου όπου ο ιδιωτικός τομέας και η Κυβέρνηση μαζί θα κτίσουν αυτή την νέα ψηφιακή οικονομία αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα δεν μπορεί παρά να πετύχει. Και όταν ιδιωτική πρωτοβουλία και δημόσιος τομέας, ενώνουν δυνάμεις έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να ανοίξουν νέους ορίζοντες δίνοντας απίστευτη δυναμική σε όλους τους τομείς. Η εισαγωγή της συγκεκριμένης υπηρεσίας  είναι μόνο η αρχή.

Η ανάπτυξη τεχνολογικών πρωτοκόλλων απαιτεί χρόνο και είναι μια δύσκολη διαδικασία. Όταν όμως υπάρχει στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να συμβάλει στην ανάπτυξη λύσεων για το κοινό καλό. Η ψηφιακή επανάσταση εξάλλου αλλάζει τα δεδομένα με τόσο αστραπιαίους ρυθμούς που δεν αφήνει περιθώρια για χάσιμο χρόνου. Η προσαρμογή της κρατικής μηχανής στο νέο σκηνικό δεν μπορεί να σκαλώνει στα γρανάζια της αργοπορίας. Εδώ είναι που ο ιδιωτικός τομέας  μπορεί να συμβάλει δίνοντας ώθηση για νέα πρωτοποριακά άλματα.