Συνέντευξη Δημήτρη Νικολάου

Cyprus Mail

Παρακαλώ πέστε μας λίγα λόγια για εσάς 

«Είμαι ο Διευθυντής Διεύθυνσης Ψηφιακής Μεταμόρφωσης της Τράπεζας Κύπρου. Είμαι υπεύθυνος για τα ψηφιακά κανάλια της Τράπεζας, την πλατφόρμα ψηφιακής οικονομίας “Jinius” — μια νέα φιλόδοξη πρωτοβουλία που πηγαίνει “Πέρα από την Τραπεζική”— καθώς και για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών Ψηφιακής Μεταμόρφωσης. Ήρθα στην Τράπεζα Κύπρου το 2017 ως Διευθυντής Διεύθυνσης Ψηφιακής Μεταμόρφωσης για να επιβλέπω την υλοποίηση του προγράμματος Ψηφιακής Μεταμόρφωσης της Τράπεζας.

Πριν από την ένταξή μου στην Τράπεζα Κύπρου, κατείχα διάφορες θέσεις τεχνολογικού ενδιαφέροντος στον χρηματοπιστωτικό κλάδο του Ηνωμένου Βασιλείου. Εργάστηκα στην UBS Investment Bank από το 2007 έως το 2012 και στη συνέχεια στη Citibank από το 2012 έως το 2016, όπου πιο πρόσφατα ήμουν Senior Vice President ως ο Global Head of Futures eTrading Technology. Μετά την επιστροφή μου στην Κύπρο, ανέλαβα το ρόλο του Επικεφαλής Ανάπτυξης Προϊόντων στην FxPro Financial Services. Είμαι κάτοχος πτυχίου BEng στην Πληροφορική από το Imperial College του Λονδίνου, καθώς επίσης και CFA Charterholder.»

Παρακαλούμε δώστε μας μια σύντομη περιγραφή της επιχείρησης, συνοψίζοντας τι κάνει ο οργανισμός σας, ποιος ο σκοπός του και τι τον κάνει μοναδικό.

«Η Τράπεζα Κύπρου είναι η κορυφαία τράπεζα στην Κύπρο που παρέχει υπηρεσίες λιανικής, εταιρικής, επενδυτικής και ιδιωτικής τραπεζικής. Όραμά μας είναι να δημιουργούμε συνεργασίες με τους πελάτες μας εφ’ όρου ζωής, καθοδηγώντας και υποστηρίζοντας τους, τόσο στα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής τους, όσο και στις καθημερινές τους ανάγκες.

Αυτό που μας κατατάσσει σε μια ξεχωριστή θέση είναι ότι επενδύουμε κεφάλαιο και προσπάθεια, διασφαλίζοντας ότι οι υπηρεσίες μας παρέχονται από υψηλού επιπέδου επαγγελματίες στην αιχμή της τεχνολογίας και με υγιείς και ηθικές πρακτικές. Δεν είμαστε απλά μια συστημική τράπεζα που προωθεί την ανάπτυξη και την αξία των μετόχων, αλλά και ένας βασικός μοχλός προόδου στην κοινότητά μας.»

 

Ως άτομο σε μια θέση πρωτοπορίας, πώς διαδραματίσατε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των αλλαγών και πώς αυτές οι αλλαγές ενισχύουν τις δυνατότητές σας για μελλοντική ανάπτυξη;

«Εντάχθηκα στο δυναμικό της Τράπεζας το 2017 για να ηγηθώ του Προγράμματος Ψηφιακής Μεταμόρφωσής μας —μιας φιλόδοξης τριετούς πρωτοβουλίας που θα αποτελούσε το έναυσμα του ψηφιακού μέλλοντος της Τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό, εκσυγχρονίσαμε μεγάλα τμήματατου τεχνολογικού μας υπόβαθρου, ανανεώσαμε τα ψηφιακά μας κανάλια και προεξοφλίσαμε μια πολύ ανταγωνιστική θέση για την τράπεζα τα επόμενα χρόνια. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2020 και τώρα αξιοποιούμε τις κορυφαίες ψηφιακές μας δυνατότητες για να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας και την οικονομία.
Τα θεμέλια που θέσαμε με το Πρόγραμμα Ψηφιακής Μεταμόρφωσης, επέτρεψαν επίσης στην Τράπεζα να κοιτάξει πέρα από την τραπεζική με ένα νέο φιλόδοξο εγχείρημα, την Πλατφόρμα Ψηφιακής Οικονομίας Jinius. Το Jinius στοχεύει να υποστηρίξει την Ψηφιακή Οικονομία της χώρας, διευκολύνοντας τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων (B2B), καθώς και μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών (B2C). Αυτό καθίσταται εφικτό μέσω μιας ποικιλίας υπηρεσιών που κυμαίνονται από την ηλεκτρονική τιμολόγηση, τη διαχείριση εμβασμάτων και τις πληρωμές τιμολογίων μέχρι τον εταιρικό κατάλογο. Αυτό θα ενισχυθεί περαιτέρω μέσω πολυάριθμων πρόσθετων υπηρεσιών με βάση την πολυετή στρατηγική μας.»

 

Ως πρωτοπόρος, έχετε μια μοναδική προσέγγιση σε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Μιλήστε μας για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που έχει εισαγάγει ο οργανισμός σας και τα οποία θα ξεκλειδώσουν αυξημένα επίπεδα αξίας για τους καταναλωτές.

«Το σύνθημά μας στην Τράπεζα Κύπρου είναι ότι βρισκόμαστε δίπλα στους πελάτες και τους συνεργάτες μας σε κάθε τους βήμα. Από το 2017, όταν ξεκινήσαμε το ταξίδι της ψηφιακής μας μεταμόρφωσης, έχουμε φέρει την επανάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας με καινοτόμα, εύχρηστα και ασφαλή προϊόντα, τα οποία οι πελάτες μας αγκάλιασαν αμέσως. Επανακυκλοφορήσαμε την εφαρμογή μας για κινητά, παρουσιάσαμε πολλές λύσεις ανέπαφων πληρωμών (Apple Pay, BOC Wallet, Garmin Pay και Fitbit Pay) αλλά και τη γνωστή υπηρεσία QuickPay. Επίσης, προσφέρουμε πλέον στους πελάτες μας μια σειρά εργαλείων οικονομικής διαχείρισης με την ονομασία MoneyFit, τη δυνατότητα αγοράς ασφαλιστικών προϊόντων και κατάθεσης επιταγών μέσω της εφαρμογής μας για κινητά. Επιπλέον, ήμαστε η πρώτη τράπεζα στην Κύπρο που προσέφερε μια πραγματικά ψηφιακή διαδικασία onboarding πελατών.»

 

Ο πρωτοπόρος ηγέτης μάς υπενθυμίζει ότι καινοτομία δεν συμβαίνει χωρίς ενεργή εξερεύνηση. Έχει θέση σε αυτό ο προσεκτικός σχεδιασμός και τα οφέλη του, ή είναι μερικές φορές απαιτείται τολμηρή δράση;

«Για οργανισμούς του δικού μας μεγέθους που είναι επίσης συστημικά σημαντικοί για τη χώρα, η στρατηγική και ο σχεδιασμός είναι ζωτικής σημασίας. Το έργο μας βασίζεται πάντοτε σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα, αλλά αναγνωρίζουμε επίσης ότι, ενίοτε, στις προσπάθειές μας να ανταποκριθούμε στα σχόλια των πελατών, τολμηρές δράσεις μπορούν να συμπληρώσουν αυτά τα σχέδια.
Εκτελούμε τις στρατηγικές αποφάσεις με τολμηρή δράση και ενισχυμένη δέσμευση, γεγονός που ίσως εξηγεί γιατί είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τους ανταγωνιστές μας.»

 

Τι σημαίνει να είναι κανείς πρωτοπόρος στον κλάδο του σήμερα;

«Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, εντάχθηκα στο δυναμικό της Τράπεζας Κύπρου το 2017. Κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε ετών, η τεχνολογική επανάσταση επηρέασε βαθιά τα πρότυπα παραγωγής, τις συνθήκες εργασίας, ακόμη και τον τρόπο ζωής. Η ανάληψη των καθηκόντων της θέσης του Διευθυντή Διεύθυνσης Ψηφιακής Μεταμόρφωσης ενός οργανισμού με σχεδόν 700.000 πελάτες αποτελεί τεράστια ευθύνη. Οι περισσότερες εσωτερικές και εξωτερικές έρευνες ικανοποίησης δείχνουν ότι είμαστε πρωτοπόροι σε διάφορα θέματα. Επιπλέον, η Τράπεζα Κύπρου ανακηρύχθηκε πρόσφατα από το περιοδικό Euromoney ως “Καλύτερη Τράπεζα στην Κύπρο”, μια πολύ σημαντική διάκριση για εμάς. Προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε τις επιδόσεις μας και να αποτελούμε την αδιαμφισβήτητη επιλογή για κάθε δυνητικό πελάτη και συνεργάτη».

 

Πώς οι πρωτοπόρες προσπάθειές σας προετοιμάζουν την εταιρεία σας για ένα μέλλον πιο βιώσιμο;

«Οι πρωτοβουλίες μας για τη Ψηφιακή Μεταμόρφωση έχουν εισαγάγει αρκετές λειτουργικές ανακατατάξεις που οδηγούν σε μείωση της χρήσης χαρτιού και ενέργειας, οδηγώντας τελικά σε μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Αυτοί ήταν μεταξύ των παραγόντων που επέτρεψαν στην Τράπεζα να λάβει αξιολόγηση ΑΑ (σε κλίμακα ΑΑΑ-CCC) στο πλαίσιο του MSCI ESG Ratings Assessment το 2022.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, δεν στοχεύουμε μόνο στη βελτίωση της δικής μας βιωσιμότητας μέσω των πρωτοβουλιών μας για τα ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και σχετικά με τη Διακυβέρνηση θέματα) και των πράσινων προϊόντων μας, αλλά και στη βιωσιμότητα της οικονομίας συνολικά. Πολλά τιμολόγια και πληρωμές διεκπεραιώνονται ήδη μέσω της πλατφόρμας μας Jinius, μειώνοντας την ποσότητα χαρτιού που κυκλοφορεί στην οικονομία και οδηγώντας σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τη χώρα.»

 

Ποιοι παράγοντες, κατά τη γνώμη σας, επηρεάζουν το πλεονέκτημα πρωτοπορίας των οργανισμών;

«Το να είσαι ο πρώτος στον τομέα σου είναι ζωτικής σημασίας για κάθε επιχείρηση στο σημερινό διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο.

Συνήθως, οι πρωτοπόροι υπερτερούν αυτών που απλά ακολουθούν τις τάσεις. Ωστόσο, η πρωτοπορία δεν είναι πανάκεια. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εφησυχασμού. Στην Τράπεζα Κύπρου, είμαστε πάντα αυστηροί και επιδιώκουμε πάντα να δίνουμε εμείς τον ρυθμό. Σε πιο πρακτικό επίπεδο, ο συνδυασμός μιας περιεκτικής και διαφανούς στρατηγικής με σταθερές διαδικασίες εφαρμογής παράγει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και δημιουργεί μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα.»