Πρόγραμμα πρόληψης πυρκαγιών από το SupportCY: «Είναι στο χέρι μας να μην ξανασυμβεί»

Η Τράπεζα Κύπρου, ο Οργανισμός Reaction και μέλη του Δικτύου SupportCY, με την υποστήριξη κρατικών υπηρεσιών, ενώνουν τις δυνάμεις τους για το Πρόγραμμα Πρόληψης και Αντιμετώπισης Πυρκαγιών 2021-2022.

Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση του κοινού βρίσκονται στο επίκεντρο του Προγράμματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης Πυρκαγιών 2021-2022, «Είναι στο χέρι μας να μην ξανασυμβεί», που μόλις τέθηκε σε εφαρμογή από την Τράπεζα Κύπρου, τον Οργανισμό Reaction και μέλη του Δικτύου SupportCY για τους επόμενους 14 μήνες, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Επιτρόπου του Πολίτη και του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, όπως επίσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου και του Τμήματος Δασών.

Το Πρόγραμμα Πρόληψης και Αντιμετώπισης  Πυρκαγιών 2021, «Είναι στο χέρι μας να μην ξανασυμβεί»,θα διαρκέσει μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2022. Πέρα από τους βασικούς του στόχους, περιλαμβάνει την χορήγηση εξοπλισμού στις πρόσφατα πληγείσες περιοχές της ορεινής Λάρνακας και ορεινής Λεμεσού, σε άλλες ορεινές και απομακρυσμένες κοινότητες, σε εθελοντικές ομάδες, όπως και εκπαιδευτικές δράσεις για το κοινό και τα παιδιά.

Για το σκοπό αυτό, προγραμματίζονται οι πιο κάτω δράσεις:

  • Έχει ενισχυθεί ουσιαστικά το Crisis & Disasters Support Center (CDSC) του Reaction-SupportCY.

  • Έχουν εξασφαλιστεί και απογειώνονται τις επόμενες ημέρες drones για πρόληψη και εντοπισμό των πυρκαγιών συνδράμοντας στις ενέργειες των κρατικών υπηρεσιών.

  • Έχει εξασφαλιστεί εξοπλισμός και ενισχύονται εθελοντές για αύξηση των περιπολίων για προστασία των δασών και της υπαίθρου, σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς,  το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και τον Επίτροπο του Πολίτη. Πιο συγκεκριμένα έχουν εξασφαλιστεί καύσιμα, εξοπλισμός και οχήματα. 

  • Θα προσφερθεί εξοπλισμός πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών στις πρόσφατα πληγείσες περιοχές της ορεινής Λάρνακας και ορεινής Λεμεσού, σε άλλες ορεινές και απομακρυσμένες κοινότητες, σε συνεργασία με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων.

  • Προγραμματίζονται καθαρισμοί σε Σημεία Υψηλού Κινδύνου σε συνεργασία με Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κρατικές υπηρεσίες.

  • Έχει ξεκινήσει διαδικασία ετοιμασίας εκπαιδευτικού Προγράμματος για παιδιά, αλλά και για μεγάλους, με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση στη πρόληψη πυρκαγιών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και πιο συγκεκριμένα με την Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη.

  • Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, προχωρά η υποστήριξη των τριών σχολείων, στις πληγείσες από τις πρόσφατες πυρκαγιές περιοχές της ορεινής Λάρνακας και Λεμεσού, για όλη τη σχολική χρονιά σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Στο Πρόγραμμα Πρόληψης και Αντιμετώπισης Πυρκαγιών 2021, «Είναι στο χέρι μας να μην ξανασυμβεί», συμμετέχουν και προσφέρουν εκτός από την Τράπεζα Κύπρου και τον Οργανισμό Reaction, οι πιο κάτω επιχειρήσεις:

IVECO - CTC Group / CTC Automotive, Remedica, Γενικές Ασφάλειες, Eurolife, DHL Κύπρου, Parimatch,  Leroy Merlin, Φούρνοι Ζορπάς, Energy Intel Services, Πετρολίνα, Grant Thorton Cyprus, Superhome Centre, Baker Tilly Klitou & Partners, Infocredit Group, Όμιλος Βιοϊατρική, Hermes Airports, Antonis Zenios Developments, Arnold’s Digital Printers, ACS Courier, ORB Communications, Nicosia Mall, Κωτσόβολος, Papaellinas Group, NIPD Genetics, Fire Safety Training Providers Cyprus (FSTP), Εθελοντικό Τμήμα Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΕΑ).

Η Διευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας Κύπρου και Επικεφαλής του SupportCY Έλλη Ιωαννίδου, ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο του Οργανισμού Reaction Μάριο Σταύρου, για την ουσιαστική συμβολή του στον σχεδιασμό και συντονισμό του Προγράμματος, καθώς και όλες τις επιχειρήσεις που στηρίζουν το Πρόγραμμα, τονίζοντας ότι: «Για ακόμη μια φορά, μέσα από τις δράσεις του SupportCY, αποδεικνύεται η δυναμική μιας πετυχημένης συνεργασίας για στοχευμένες δράσεις στη κάλυψη αναγκών και ενίσχυση της κοινωνίας μας.»