Μουσεία

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα φιλοξενεί ένα μουσείο νομισματικής ιστορίας και ένα αρχαιολογικό μουσείο στις εγκαταστάσεις του στη Λευκωσία. Παράλληλα, διαχειρίζεται, εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου, το καταπίστευμα μεταξύ Ιδρύματος Πιερίδη και Τράπεζας Κύπρου που αφορά στο Μουσείο Πιερίδη στη Λάρνακα. Στόχος της λειτουργίας των Μουσείων είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση του κοινού σε τρεις από τις πιο σημαντικές Συλλογές του. Τα Μουσεία είναι ανοικτά καθημερινά και διοργανώνονται σε τακτική βάση εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικής Εκπαίδευσης με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  • Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1995 και έκτοτε αποτελεί το μοναδικό του είδους του στην Κύπρο. Ένα μεγάλο μέρος της Νομισματικής Συλλογής του Ιδρύματος παρουσιάζεται στη μόνιμη αυτή έκθεση, στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος. Η παρουσίαση περισσότερων από 500 νομισμάτων, χωρισμένων σε εννέα χρονολογικές περιόδους (23 προθήκες), καταγράφει την πολυτάραχη ιστορία της Κύπρου, από τα πρώτα νομίσματα που κόπηκαν στη μεγαλόνησο τον 6ο αιώνα π.Χ. μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Κάθε βιτρίνα περιλαμβάνει ένα σύντομο εισαγωγικό κείμενο που υποστηρίζεται από σχετικό εικονογραφικό υλικό. Σημαντικά νομίσματα από κάθε ιστορική περίοδο απεικονίζονται σε μεγέθυνση μέσα στο κείμενο, ενώ κάθε νόμισμα συνοδεύεται από σύντομη επεξήγηση των διαστάσεων, του βάρους και των μορφών που απεικονίζει. Η αρχική συλλογή περιελάμβανε ένα χάλκινο νόμισμα της ρωμαϊκής περιόδου, του αυτοκράτορα Κλαύδιου (41-54 μ.Χ.), το οποίο δωρήθηκε στην Τράπεζα από ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου. Το νόμισμα φέρει στην οπίσθια όψη την επιγραφή «ΚΟΙΝΟ(Ν) ΚΥΠΡΙΩΝ» (Ένωση των Κυπρίων) μέσα σε δάφνινο στεφάνι. Ήταν σύμβολο της ενότητας των κατοίκων του νησιού. Αυτό το συγκεκριμένο νόμισμα αποτελεί το επίσημο λογότυπο της Τράπεζας Κύπρου από το 1963. Το Μουσείο ασχολείται ενεργά με τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαλέξεων, την παραγωγή εφαρμογών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την κυκλοφορία ειδικών εκδόσεων που αφορούν στην ιστορία του νομίσματος. Η Συλλογή του έχει συνδεθεί με διεθνή διαδικτυακά ερευνητικά προγράμματα, γεγονός που την έχει καταστήσει προσβάσιμη στο ευρύτερο κοινό μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος.

  • Η Συλλογή Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη δωρήθηκε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου το 1999 από την Κλειώ και τον Σόλωνα Τριανταφυλλίδη. Το 2002, το Μουσείο εγκαινιάστηκε στο κτίριο της Φανερωμένης. Η Συλλογή καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της κυπριακής ιστορίας και αρχαιολογίας, από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (2500 π.Χ.) μέχρι τη Μεσαιωνική περίοδο (16ος αιώνας). Εκτός από τη συλλογή που δωρήθηκε το 2002, συνολικά 104 αντικείμενα έχουν διατεθεί ως δάνεια. Στις 25 Αυγούστου 2015 πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή παράδοσης στο Πολιτιστικό Ίδρυμα. Τα αντικείμενα παραδόθηκαν από τον Πόλυ Πολυβίου, εκ μέρους των δωρητών, στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, Τζόζεφ Άκερμαν. Το SPYRA είναι ένα πρωτότυπο ψηφιακό πρόγραμμα που λειτουργεί επίσης στο Μουσείο, το μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο, το οποίο χρησιμεύει για να φέρει τα αρχαιολογικά εκθέματα από τις προθήκες του Μουσείου πιο κοντά στον επισκέπτη με τη χρήση οθόνης αφής.

  • Το Μουσείο Πιερίδη λειτούργησε στη Λάρνακα το 1974 και διαθέτει μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές συλλογές στην Κύπρο.

    Το όνομά του προέρχεται από την οικογένεια Πιερίδη, γνωστούς συλλέκτες αρχαιοτήτων, οι οποίοι δημιούργησαν τη συλλογή που παρουσιάζεται στο Μουσείο, με πρωτεργάτη τον Δημήτριο Πιερίδη (1811-1895). Το Μουσείο στεγάζεται στην οικία της οικογένειας Πιερίδη, ένα κτήριο του 1825 και καλύπτει τις κυριότερες περιόδους της κυπριακής προϊστορίας και ιστορίας.

    Υπάρχουν εκθέματα από τη Νεολιθική εποχή, τη Χαλκοκρατία, τη Γεωμετρική, την Αρχαϊκή, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή και Βυζαντινή-Μεσαιωνική περίοδο. Στο Μουσείο στεγάζεται, επίσης, μια συλλογή από παλαιούς χάρτες της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η συλλογή Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών γυάλινων αγγείων.

    Στους χώρους του Μουσείου, παρουσιάζονται εικαστικές εκθέσεις και πραγματοποιούνται διαλέξεις που αφορούν κυρίως στις συλλογές του Μουσείου. Φιλοξενούνται, επίσης, εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος και πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και καλοκαιρινά εργαστήρια για μαθητές δημοτικής εκπαίδευσης.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου