Πρώτη Διεθνής Πιστοποίηση για το Σώμα Εθελοντών του SupportCY

Από την "Rescue 3 Europe" πιστοποιήθηκαν πέντε μέλη του Σώματος Εθελοντών του SupportCY της Τράπεζα Κύπρου, ως Swiftwater and Flood First Responders μετά από απαιτητική εκπαίδευση στα ποτάμια Βοϊοδομάτης και Αώος στην περιοχή Ιωαννίνων στην Ελλάδα.

Δυστυχώς οι πλημμύρες αποτελούν μια από τις συχνότερες και σοβαρότερες φυσικές καταστροφές που επηρεάζουν τόσο την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου όσο και ολόκληρο τον κόσμο, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Στην Κύπρο, κατά καιρούς υπήρξαν σοβαρές πλημμύρες που προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές και χρειάστηκε η κινητοποίηση μεγάλων δυνάμεων για αντιμετώπιση και αποκατάσταση τους. Το SupportCY, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της σωστής εκπαίδευσης των εθελοντών του, προχώρησε στην πιστοποιημένη εκπαίδευση των πρώτων 5 εθελοντών ως Swiftwater and Flood First Responders τις προηγούμενες ημέρες από τον έμπειρο και διακεκριμένο εκπαιδευτή Γιάννη Χολέβα.

Ετοιμότητα για υποστήριξη κρατικών υπηρεσιών

Από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του Σώματος Εθελοντών του SupportCY, η εκπαίδευση αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τους εθελοντές μας τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Στόχος μας, να είμαστε έτοιμοι, αποτελεσματικοί και χρήσιμοι όταν και εφόσον χρειαστεί να υποστηρίξουμε τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες στην πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση κρίσεων και καταστροφών.

Σε δηλώσεις τους, οι εθελοντές τονίζουν τη σημαντικότητα της εκπαίδευσης καθώς και τη μοναδικότητα της εμπειρίας που βίωσαν στην περιοχή των Ιωαννίνων:

Μάριος Σπύρου: "Για πρώτη φορά συνειδητοποίησα τους κινδύνους των ορμητικών νερων και των πλημμυρών και αντιλήφθηκα πόσο καλά εκπαιδευμένος και προετοιμασμένος πρέπει να είναι κάποιος για να μπορεί να επιχειρήσει σε αποστολές διάσωσης και παροχής βοήθειας σε συνανθρώπους μας. Ευχαριστώ τον κο Γιάννη Χολέβα, έναν σοβαρό και έμπειρο εκπαιδευτή, για τα όσα μας δίδαξε. Επίσης ένα μεγάλο μπράβο σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν και που στήριξαν ο ένας τον άλλο σε αυτή την απαιτητική εκπαίδευση."

Αντζουλέτα Ζαχαράτου: "Μια ανεπανάληπτη και μοναδική εμπειρία πέρα απο κάθε προσδοκία. Επιχειρήσαμε πράγματα που δεν φανταζόμασταν ποτέ οτι θα καταφέρναμε ή θα τολμούσαμε καν, κάτω απο την καθοδήγηση, επίβλεψη και παρότρυνση του μοναδικού κ. Γιάννη Χολέβα."

Χρίστος Θεοδούλου: "Η συγκεκριμένη εκπαίδευση ήταν για μένα μια εμπειρία ζωής η οποία μας έσπρωξε πέρα από τα όρια μας και μας έδωσε τα εχέγγυα που χρειάζονται ώστε να μπορέσουμε ως ομάδα να προσφέρουμε όπου και όποτε χρειαστεί."

Η αποστολή χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την Τράπεζα Κύπρου, και με την υποστήριξη του Top Kinisis, μέλος του SupportCY.