Γιάννης Ζωγραφάκης

Μη-Εκτελεστικός Διοικητικός Σύμβουλος

Ημερομηνία διορισμού: 24 Σεπτεμβρίου 2013

Υπηκοότητα: Κυπριακή

Εμπειρία:

Ο κ. Ζωγραφάκης είναι ανώτερο διευθυντικό στέλεχος, με μεγάλη και ευρεία διεθνή εμπειρία στον τραπεζικό τομέα. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια στη Citibank στις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα. Οι ευθύνες του σε ανώτατες θέσεις έχουν εμπλουτίσει τις εμπειρίες και τις γνώσεις του σε  θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, αναδιοργάνωσης, διαχείρισης κρίσεων, διαχωρισμού εταιρειών, στην εταιρική στρατηγική, διαχείριση κερδοφορίας, οικονομική διεύθυνση, διαχείριση προϊόντων και πελατειακών ομάδων, διαχείριση τεχνολογίας και εργασιών, καθώς και στις σχέσεις με ρυθμιστικές Αρχές και οργανισμούς του τραπεζικού τομέα.

Άρχισε την καριέρα του το 1990 στη Citibank στην Ελλάδα ως management associate για την περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Διετέλεσε deputy treasurer και treasurer για τις λιανικές εργασίες της Citibank στην Ελλάδα και το 1996 μετέβη στις ΗΠΑ ως διευθυντής χρηματοοικονομικών της CitiMortgage. Το 1997 έγινε οικονομικός διευθυντής του Citigroup Consumer Finance και μετά ανέλαβε γενικός οικονομικός διευθυντής (CFO) για το consumer assets division.

Από το 1998 μέχρι το 2004 εργάστηκε στο Student Loan Corporation, θυγατρική εταιρεία του Citigroup, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.  Άρχισε ως γενικός οικονομικός διευθυντής (CFO), διετέλεσε γενικός διευθυντής λειτουργιών (COO) και το 2001 έγινε ο εκτελεστικός διευθυντής (CEO) της εταιρείας.

Το 2005 επέστρεψε στην Ευρώπη ως επικεφαλής Καταναλωτικής και Στεγαστικής Πίστης για την περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής της Citibank, καθώς και επικεφαλής της Λιανικής Τραπεζικής Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2006 αποφάσισε να έρθει πιο κοντά  στην πατρίδα και αναλαμβάνει τη θέση του Γενικού Διευθυντή Λιανικής Τραπεζικής στη Citibank Ελλάδας όπου παρέμεινε μέχρι το 2011, πριν επιστρέψει στην Κύπρο για να ασχοληθεί με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του SLC στις ΗΠΑ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και γραμματέας της Τειρεσίας ΑΕ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου του Diners Club της Ελλάδας, αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Citi Insurance Brokerage Board στην Ελλάδα και Πρόεδρος της Investments and Insurance Supervisory Committee της Citibank Ελλάδας.  Έχει επίσης διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του συγκροτήματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας το 2018-2019.

Κατέχει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (διεύθυνση) από το Carnegie Mellon University των ΗΠΑ, και πτυχίο πολιτικού μηχανικού από το Imperial College του Λονδίνου.

 

Εξωτερικοί Διορισμοί:

Μη Εκτελεστικός Διοικητικός Σύμβουλος A. Eternity Capital Managment Ltd

Μη Εκτελεστικός Διοικητικός Σύμβουλος Attica Bank 

 

Μέλος Επιτροπών:

Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας

Μέλος της Επιτροπής Τεχνολογίας

Μέλος Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνου

Μέλος Επιτροπή Ανθρώπινου Δυναμικού & Αμοιβών