Περίοδος 1980 – 2009
-
Αποστολή η ανοικοδόμηση της χώρας και η ανάκαμψη της οικονομίας! H δεκαετία του ’80 ανοίγει με την εξαγορά της Chartered Bank στην Κύπρο και βρίσκει την Τράπεζα σε πλήρη εγρήγορση να δραστηριοποιεί όλους τους μηχανισμούς της οδηγώντας την οικονομία της χώρας στην αλματώδη ανάκαμψη. Το μερίδιο συνεισφοράς της στο λεγόμενο «οικονομικό θαύμα» είναι αδιαμφισβήτητο.
To 1982 ιδρύει τον Κυπριακό Οργανισμό Επενδύσεων και Αξιών CISCO, ενώ την επόμενη χρονιά εντάσσει στο Συγκρότημα της, την εταιρία «Κέρμια». Το 1983 εκδίδει τη CyCard πρωτοστατώντας στις συναλλαγές του πλαστικού χρήματος. Εκεί όμως που φέρνει την πραγματική επανάσταση είναι με την υπηρεσία CYTEL το 1988, δίνοντας στους πελάτες της τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα τραπεζικών υπηρεσιών μέσω τηλεφώνου. Ο Τύπος κάνει λόγο για τον «Κόσμο του Αύριο». Παράλληλα στα χρόνια που ακολουθούν εξαπλώνει το δίκτυο της με γοργούς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο κτίζοντας ένα διεθνές προφίλ και ενδυναμώνοντας την ισχύ και την οικονομική της εμβέλεια. Αντιπροσωπεύεται με γραφεία στην Ελλάδα, στην Αυστραλία, στη Νότιο Αφρική, στον Καναδά, στη Ρωσία, στη Ρουμανία. Από τη συνεργασία της με την Manufacturers Life του Καναδά γεννιέται η ασφαλιστική εταιρεία EuroLife, με στόχο την πρωτιά στον Ασφαλιστικό Κλάδο Ζωής. Το 1991 εγκαινιάζει το πρώτο της κατάστημα στην Ελλάδα, ενώ την επόμενη χρονιά ιδρύει την Τράπεζα Κύπρου Φάκτορς στην Κύπρο. Δύο χρόνια μετά ταράζει και πάλι τα νερά με το πρώτο Unman Branch στη Μακαρίου. Μπαίνεις κάνεις τις συναλλαγές σου, χωρίς την ανθρώπινη παρουσία, και φεύγεις. Πρωτοποριακή κίνηση όχι μόνο για τα κυπριακά δεδομένα αλλά και διεθνώς. Το 1996 φθάνει μέχρι τις ακτές της Νορμανδίας, ως η πρώτη ελληνόφωνη υπεράκτια τράπεζα στο Guernsey, στα Channels Islands και το 1997 λειτουργεί το πρώτο κατάστημα Τράπεζας Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Παρά τις συνεχείς κατακτήσεις στο χρηματοοικονομικό τοπίο δεν επαναπαύτηκε ωστόσο μόνο στον οικονομικό της ρόλο. Αντιλαμβανόμενη τη δυναμική που μπορούσε να δημιουργήσει στον τόπο, διοχέτευσε το απόθεμα δυνάμεων που έχτισε με στρατηγικές κινήσεις και σε άλλους τομείς που ήταν παραμελημένοι στην Κύπρο, αφήνοντας ανεξίτηλο το κοινωνικό της αποτύπωμα στον τομέα του Πολιτισμού και της Υγείας. Σταθμοί ορόσημο στην πορεία της η ίδρυση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου (1984) και του Ογκολογικού Κέντρου (1996).
Το 1999 τίθεται σε εφαρμογή Σχέδιο Αναδιαρθρώσεως του Συγκροτήματος. Η Τράπεζα Κύπρου Λτδ γίνεται η ιθύνουσα εταιρία αντί της Τράπεζας Κύπρου (Επενδύσεις) με παράλληλη αντικατάσταση των μετοχών. Είναι σημαδιακό το ότι συμπίπτει με τη χρονιά που η Τράπεζα γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυση της. Με την ευκαιρία των εορτασμών καταβάλλεται στους μετόχους επιπλέον μέρισμα 3%. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς εκδίδονται 16 εκατομμύρια νέες μετοχές, προς τους μετόχους, με αναλογία μία νέα μετοχή για κάθε οκτώ μετοχές που θα κατέχουν στην τιμή των 2.50 λιρών ανά μετοχή.
Τα 100 χρόνια εορτάζονται πανηγυρικά με την έκθεση «Τράπεζα Κύπρου τα πρώτα 100 χρόνια» που στήνεται με υπερσύγχρονη τεχνολογία και μοντέρνα αντίληψη στο κτίριο Φανερωμένης, την εντυπωσιακή έκθεση «100 χρόνια Design» αλλά και πλήθος άλλων εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο των εορτασμών φωταγωγείται μέρος των τειχών στη Λευκωσία, ο Υδατόπυργος στη Λεμεσό και το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λάρνακας.
Μέσα στην ίδια χρονιά δημιουργείται και ο θεσμός «Αλυσίδα Ζωής» με στόχο τη διοργάνωση, σε ετήσια βάση, ποικίλων εκδηλώσεων για την ενίσχυση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου και της Πορείας Χριστοδούλας. Σε ένδειξη μάλιστα της εκτίμησης της Διοίκησης για τη γενικότερη προσφορά του προσωπικού, αλλά και για τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις της Αλυσίδας Ζωής, διοργανώνεται αποκλειστικά για τους υπαλλήλους της Τράπεζας Κύπρου, συναυλία Μαρινέλας - Νταλάρα.
-
O νέος αιώνας βρίσκει το Συγκρότημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την εισαγωγή της μετοχής του, το 2000. Την ίδια χρονιά, μετά από 12 χρόνια παρουσίας στην Αυστραλία με 4 Γραφεία Αντιπροσωπείας, ιδρύεται και η Τράπεζα Κύπρου Αυστραλίας (Bank of Cyprus Australia Ply Ltd) η οποία λειτουργεί τα πρώτα της καταστήματα. Η μοναδική στον ελληνικό και κυπριακό τραπεζικό χώρο. Μια τετραετία αργότερα γίνεται συγχώνευση των εργασιών της θυγατρικής εταιρίας Τράπεζα Κύπρου (Λονδίνο) με εκείνες του Καταστήματος της Τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2007 σηματοδοτείται με την έναρξη τραπεζικών εργασιών στη Ρωσία και τη Ρουμανία. Το 2008 η Τράπεζα Κύπρου προχωρεί στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών στην Ουκρανία εξαγοράζοντας την AvtoZAZbank, ενώ την ίδια χρονιά εξαγοράζει και το 80% του κεφαλαίου της Uniastum Bank στη Ρωσία. Παράλληλα ετοιμάζεται να φτάσει μέχρι την Ινδία με Γραφείο Αντιπροσωπείας και το Ντουμπάι με τη δημιουργία τραπεζικής μονάδας .