Μέλισσα Ζωή (για τη βιοποικιλότητα)

Το Κέντρο Τεχνητής Αναπαραγωγής Βασίλισσας-Μέλισσας, εγκαινιάστηκε στο χωριό Οδού, τον Ιούνιο 2022, με πρωτοβουλία της Τράπεζας Κύπρου και των Ροταριανών Ομίλων Κύπρου. Εξαιτίας της πυρκαγιάς το καλοκαίρι του 2021, το 75% των κυψελών και εκατομμύρια μελισσών έχουν χαθεί. Στόχος του προγράμματος είναι η επαναφορά της ζωής στο οικοσύστημα που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές, αναζωογονώντας τις κοινότητες παραγωγής μελιού, οι οποίες έχουν πληγεί. 

H λειτουργία του Κέντρου ‘Μέλισσα – Ζωή’, θα παρέχει εφόδια σε νέους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή, ώστε να παραμείνουν και να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον τομέα της παραγωγής μελιού και άλλων προϊόντων. Σκοπός είναι να δοθεί η απαραίτητη στήριξη στη φύση και τις κοινότητες που υποφέρουν περιβαλλοντικά, οικονομικά και επαγγελματικά, να ζωντανέψουν ξανά.

Παράλληλα, η λειτουργία του Κέντρου, θα στηρίξει την τοπική οικονομία βοηθώντας να ανακτηθεί όχι μόνο η παραγωγή μελιού, αλλά σχετικά γεωργικά προϊόντα. Από τη λειτουργία του Κέντρου θα επωφεληθούν, πιο συγκεκριμένα εννέα κοινότητες και 38 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παραγωγής μελιού. Ακόμη, το Κέντρο, θα συνδεθεί με παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες δραστηριότητες, για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τον σημαντικό ρόλο της μέλισσας στο περιβάλλον.