Μέλισσα Ζωή (για τη βιοποικιλότητα)

Το Κέντρο Τεχνητής Αναπαραγωγής Βασίλισσας-Μέλισσας, εγκαινιάστηκε στο χωριό Οδού, τον Ιούνιο 2022, με πρωτοβουλία της Τράπεζας Κύπρου και των Ροταριανών Ομίλων Κύπρου. Εξαιτίας της πυρκαγιάς το καλοκαίρι του 2021, το 75% των κυψελών και εκατομμύρια μελισσών έχουν χαθεί. Στόχος του προγράμματος είναι η επαναφορά της ζωής στο οικοσύστημα που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές, αναζωογονώντας τις κοινότητες παραγωγής μελιού, οι οποίες έχουν πληγεί. 

H λειτουργία του Κέντρου ‘Μέλισσα – Ζωή’, θα παρέχει εφόδια σε νέους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή, ώστε να παραμείνουν και να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον τομέα της παραγωγής μελιού και άλλων προϊόντων. Σκοπός είναι να δοθεί η απαραίτητη στήριξη στη φύση και τις κοινότητες που υποφέρουν περιβαλλοντικά, οικονομικά και επαγγελματικά, να ζωντανέψουν ξανά.

Έχουμε ξεκινήσει μια σειρά από εκπαιδεύσεις που έχουν ήδη προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον. Το πρώτο θέμα αφορούσε τις βασικές αρχές της τεχνητής γονιμοποίησης μελισσών και την ποιοτική ανάλυση μελιού. Με την ευκαιρία, ο Δρ Δημήτρης Κανέλης και ο Δρ Βασίλης Λιόλιος παραχώρησαν συνέντευξη για το θέμα.

Ακολούθως, ο Καθηγητής Πασχάλης Χαριζάνης εκπαίδευσε τους μελισσοκόμους για τους τρόπους τεχνητής γονιμοποίησης και ανάλυσης μελιού, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά και εξήγησε σε συνέντευξη τη σημασία τους για τόσο για τη βιοποικιλότητα όσο και για την παραγωγή μελιού υψηλής ποιότητας. Πιστεύουμε ότι αυτή η εκπαίδευση θα στηρίξει τις συνεχείς προσπάθειες στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, αλλά και θα τονώσει τον ρόλο του κέντρου στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, η λειτουργία του Κέντρου, θα στηρίξει την τοπική οικονομία βοηθώντας να ανακτηθεί όχι μόνο η παραγωγή μελιού, αλλά σχετικά γεωργικά προϊόντα. Από τη λειτουργία του Κέντρου θα επωφεληθούν, πιο συγκεκριμένα εννέα κοινότητες και 38 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παραγωγής μελιού. Ακόμη, το Κέντρο, θα συνδεθεί με παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες δραστηριότητες, για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τον σημαντικό ρόλο της μέλισσας στο περιβάλλον.